Gestió, ordre i neteja dels magatzems municipals

Inscripció tancada

Continguts
Comparteix-ho:

Objectius

Crear unes condicions òptimes de treball i operativitat que comportin una millora en l’execució i la qualitat del producte, incrementant-ne l’eficiència i reduint els costs.

A qui s’adreça?

Aquest curs s’adreça a persones interessades a obtenir coneixements sobre com portar a terme una bona gestió de magatzem i aprendre a realitzar una neteja segons el mètode 5s.

Requisits

Es recomana tenir coneixements bàsics d’informàtica i ús de navegadors web (nivell d’usuari).

Unitats temàtiques

  1. Els magatzems municipals
  2. Principis bàsics del disseny del magatzem
  3. Objectius en el disseny
  4. Variables que incideixen en el disseny
    1. La ràtio volum/pes
    2. La ràtio valor/pes
    3. Les possibilitats de substitució
    4. Característiques especials
  5. Disseny del magatzem i mitjans materials
  6. Sòl
    1. Localització de la planta
    2. Procediment general per a la presa de decisions de localització
    3. Factors i subfactors utilitzats de manera comú en estudis de localització de plantes
  7. Normes urbanístiques de construcció
  8. Disseny del magatzem i la seva incidència en la productivitat
  9. Aplicacions informàtiques de disseny de magatzems
  10. Exemple d’una normativa municipal
  1. Processos i activitats que es desenvolupen al magatzem
    1. Recepció i control
    2. Emmagatzemament
    3. Extracció (picking)
    4. Cross-docking
    5. Darrer condicionament de la comanda
    6. Trasllat a l’àrea d’expedició
    7. Valoració de productes
    8. Incidència de les operacions i activitats en el disseny del magatzem
  2. Organització estructural del magatzem
    1. Extracció a baix nivell o en altura
    2. Extracció per tot el magatzem
  3. Organització de l’espai i distribució de la mercaderia
  4. Funcionalitats i característiques del Sistema de Gestió de Magatzems (SGM)
    1. Funcions d’un SGM
    2. Característiques d’un SGM
    3. Introducció de dades a l’SGM
    4. Manteniment i edició de la base de dades. Normes d’ús
    5. Extracció i informàtica
    6. Plans d’emergència i seguretat informàtica
  1. Tipus d’emmagatzemament
    1. Segons les manipulacions: a blocs, prestatgeries
    2. Magatzems automàtics
  2. Fluxos físics i d’informació en el magatzem. Diagrames de fluxos.
  3. Elements organitzatius i materials del magatzem.
    1. Extracció unitària o agrupada
    2. Un o diversos preparadors
    3. Sistemes d’operari a producte o de producte a operari
    4. Extracció to light
    5. Extracció per veu
    6. Sistemes de radiofreqüència: els tag i les etiquetes
  1. Concepte de definició de seguretat i tècniques de seguretat en el magatzem.
  2. Seguretat preventiva
  3. Avaluació i control de riscos.
  4. Accidents de treball en el magatzem-
    1. Tipus d’accidents i causes més habituals.
    2. Accidents específics segons l’àrea de treball
  5. Bones pràctiques en l’operativa
  1. Introducció del mètode 5S en el magatzem.
  2. L’ordre i la neteja: les 5S
    1. Seiri (Buidar)
    2. Seiton (Ordenar)
    3. Seiso (Netejar)
    4. Seiketsu (Sistematitzar)
    5. Shitsuke (Estandardització i disciplina)
    6. Sis SIGMA
  1. Protecció col·lectiva
  2. Ordre i neteja
  3. Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc
  1. Seguretat i salut als llocs de treball
  2. Neteja al lloc de treball
  3. Sistematitzar per conservar l’ordre i la neteja
  1. Control i organització del servei de neteja
    1. Els sistemes de neteja
    2. Per què organitzar el treball?
  2. Les funcions del personal de neteja
  3. Els equips de treball
    1. La conversa d’un grup en un equip de treball
    2. Motius per crear equips de treball
    3. Elements necessaris per a que un equip de treball funcioni
  1. Productes químics: definició
  2. Etiquetatge dels productes
  3. Fitxa de dades de seguretat
  4. Classificació dels productes químics
    1. Segons les seves propietats fisicoquímiques
    2. Segons les seves propietats toxicològiques
    3. Segons els seus efectes sobre la salut humana i el medi
  5. Característiques i propietats dels productes químics de neteja
  6. Principals productes químics de neteja
  7. Seguretat i higiene en la manipulació de productes químics de neteja
  8. Diferències entre antisèptic i desinfectant
    1. Desinfectants d’alt nivell
    2. Desinfectants de nivell mitjà
    3. Desinfectants de baix nivell
  9. Aspectes que cal tenir presents en la desinfecció i l’antisèptic
  1. Instruments de neteja
  2. Classificació de les màquines de neteja
  3. Fregadora abrillantadora
    1. Mecànica de treball
  4. Aspiradora d’aigua i pols
    1. Característiques segons la seva aplicació
  5. Fregadores automàtiques
  6. Màquines especials
    1. Aspiradores raspall
    2. Màquines de xampú
    3. Màquines d’injecció i extracció
  7. Manteniment de la maquinària de neteja
    1. Objectius del manteniment
    2. Factors associats a un bon sistema de manteniment
    3. Tipus de manteniment