Formacions i atenció psicosocial a persones majors per a reprendre la seva activitat després de la COVID

El programa de l’IMAS, que es va iniciar al novembre en el marc del programa «Reactiva’t» del Consell de Mallorca, servirà per ajudar la gent gran a recuperar-se física, emocional i socialment

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha atès a prop de 700 persones majors a través del Programa de Suport Psicosocial Comunitari per a la Gent Gran de Mallorca per a la Represa a la Normalitat que va impulsar el passat novembre en el marc del pla Reactiva’t, del Consell de Mallorca. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat oferir reforç psicosocial i l’atenció necessària després que l’aparició de la COVID-19 interrompés les activitats que s’oferien als clubs de gent gran i serveis de promoció de l’autonomia destinats a fomentar l’envelliment actiu i garantir el seu benestar emocional.

Aquest programa s’ha desenvolupat des de l’Equip de Vellesa i Família de l’IMAS el quals ha ofert suport psicològic, informació i orientació per a la represa de l’activitat a totes les persones majors de Mallorca. Concretament, dues psicòlogues han estat les encarregades de facilitar a la gent gran eines i recursos per aprendre a gestionar les noves emocions provocades per la pandèmia a partir de xerrades i conferències a nivell grupal, o directament amb una intervenció més específica en els casos que requerien una atenció individual.  

La consellera Sofia Alonso ha valorat molt positivament aquest programa; «vàrem detectar que amb la interrupció de les activitats grupals per mor de la pandèmia,  moltes persones majors varen començar a sentir-se totes soles, ansioses o fins i tot un poc deprimides i per això era necessari intervenir i ajudar-los a gestionar allò que estaven sentint, però també a detectar possibles casos de risc» i ha conclòs que «volíem que recuperassin les ganes i la il·lusió per mantenir-se actius i ho hem aconseguit gràcies a una tasca grupal de prevenció, però també oferint una intervenció més específica en aquells casos que han requerit una major atenció».

Precisament per donar continuïtat a aquesta tasca i dimensionar l’Equip de Vellesa i Família, l’IMAS consolidarà aquestes dues places del programa. En total, durant aquests mesos s’han realitzat 42 xerrades als serveis de promoció de l’autonomia de l’IMAS i a totes les associacions de persones majors de Mallorca que les han sol·licitat. La gestió del dol, la solitud, l’autoestima, la comunicació amb els familiars o la sexualitat són alguns dels temes que s’han anat tractant, a la vegada que se’ls ha informat sobre els diferents recursos i ajudes econòmiques a les que poden accedir. En tots els casos la temàtica l’han escollit els participants segons les seves inquietuds i necessitats.

En aquest sentit, a mesura que la pandèmia evolucionava i els temors i preocupacions de les persones majors anaven canviant, també ho feien els temes que es tractaven en aquest programa amb l’objectiu d’ajudar a les persones majors a adaptar-se emocionalment a cada moment concret  de la nova normalitat.  

El director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, ha destacat que «aquest programa ha impulsat la coordinació i la participació de tots els nivells d’atenció dirigits a la gent gran com pot ser una atenció comunitària, especialitzada o de caràcter més sociosanitari, i això ens ha permès arribar a un major nombre de persones majors que necessitaven suport psicosocial»,  i ha afegit que «la persona major sempre ha estat l’eix d’aquest programa i això ha fet que les temàtiques tractades hagin anat variant segons les pors i les necessitats  que ells mateixos ens plantejaven per gestionar les seves emocions».

El 40,5% de les persones majors que han participat en aquestes conferències ha reconegut haver-se sentit malament durant el confinament. Després de les xerrades, el 87,2% dels participants a assegurat sentir-se millor i el 88,9% considera necessari continuar amb programes com aquest. En aquesta línia, entre les temàtiques que els agradaria tractar a futures xerrades, destaca el tema de les emocions, la relaxació i la gestió de les preocupacions.

Aquest programa de suport psicosocial comunitari que l’IMAS ha dut a terme amb les persones majors de Mallorca forma part del programa Reactiva’t que el Consell de Mallorca va iniciar de manera transversal el novembre de 2021 per activar novament a la gent gran físicament, emocionalment i socialment. Així, a més d’aquesta tasca de treball de l’IMAS per garantir el benestar emocional, la direcció insular d’Esports del Consell ha fomentat la pràctica esportiva amb el programa Mou-te amb Salut que ha comptat amb la participació d’un miler de persones durant aquests mesos, mentre que la direcció insular de Promoció Sociocultural ha organitzat excursions i sortides específiques per a la gent gran.