El Consell de Mallorca conjuntament amb TIRME, MELIA HOTELS INTERNACIONAL, IBEROSTAR, RIU HOTELS & RESORTS, MARRIOTT, HOTELS VIVA, AGROMALLORCA, SON MARCH, ÉS COMPRA, FRUITES HUGUET, AL&VERD, AGRÍCOLA DALMAU, REFRILOG, VOTTUN I WDNA presenten un projecte pioner que facilita el seguiment i mesurament de tot el cicle alimentari als hotels.
En un acte celebrat a la finca Son March de sa Pobla s’ha presentat FINHAVA, una plataforma tecnològica que permet traçar el recorregut dels aliments que es consumeixen als hotels adherits al projecte, calcular la seva petjada de carboni i la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle, mesurar l’energia que produeixen, avaluar el volum de desaprofitament alimentari que generen i transformar-lo en compost ecològic per dedicar-lo de nou al cultiu.
El projecte FINHAVA és un exemple de col·laboració publicoprivada en el qual administracions, hotels, agricultors, gestors de residus i empreses tecnològiques s’han coordinat per tancar el cicle de producció i potenciar l’economia circular a Mallorca. La plataforma FINHAVA facilita la interacció entre tots els agents de la cadena. D’aquesta manera es garanteix l’origen de la matèria primera en tot el procés, es promou una agricultura sostenible, local i ecològica, i s’aconsegueix mesurar els seus efectes econòmics i ambientals.
L’acte ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que ha valorat molt satisfactòriament la plataforma tecnològica que tanca el cercle de la sostenibilitat entre productors del sector primari i grans consumidors, com és el sector hoteler. Cladera s’ha referit al compromís del Consell per «convertir Mallorca en un referent d’economia circular, un compromís que es reflecteix en el pla “Mallorca Circular”», un full de ruta que inclou vint-i-quatre projectes que aspiren a mobilitzar més de 800 milions d’euros del fons Next Generation, amb l’objectiu d’impulsar un model nou de producció i consum circular, que minimitzi la generació de residus i en què el sector turístic hi apareix com a element impulsor.
FINHAVA permet seguir la traçabilitat de tot el cicle alimentari: els hotels produeixen matèria orgànica derivada del consum a les seves instal·lacions, que dipositen en contenidors on es pesa per fer-ne el tractament. La matèria orgànica es transporta a les instal·lacions de TIRME per transformar-la en un compost ecològic identificat amb les dades del client. Els agricultors locals fan ús del compost creat per adobar els cultius. Finalment, el distribuïdor adquireix els productes consumibles de l’agricultor per un pes equivalent a la matèria orgànica creada en el primer pas del cicle. D’aquesta manera, els aliments són introduïts de nou en el procés i es tanca el cicle d’economia circular.
Aquest projecte contribueix a complir dels desset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’ONU, amb especial atenció als d’innovació, comunitats sostenibles, producció i consums responsables, acció pel clima i aliances per aconseguir els objectius.
FINHAVA ofereix solucions que contribueixen a la sostenibilitat ambiental d’un model econòmic basat en el turisme, que opera amb recursos especialment limitats per raó de la insularitat. Aquestes solucions beneficien el sector agrari i de distribució locals i incrementen l’oferta de productes quilòmetre zero a Mallorca.
En aquest sentit, la presidenta del Consell ha reclamat la necessitat d’activar «una transició ecològica que resulta especialment urgent en unes illes vulnerables com les nostres, que han de convertir-se en territoris amb autonomia energètica i excel·lència ambiental i digital». Cladera s’ha referit a la sostenibilitat no només com un compromís polític i empresarial, sinó com un atractiu per als viatgers. «Tenim l’oportunitat de fer evolucionar el nostre model i ser líders en sostenibilitat; hem d’aprofitar el coneixement i la capacitat d’innovació del sector per convertir el turisme sostenible en la palanca econòmica de canvi cap a una Mallorca més verda, justa i resilient i amb un turisme que cuida el medi ambient, fomenta el producte de Mallorca, crea ocupació de qualitat i distribueix de manera equitativa la riquesa que genera», ha dit.
En el seu torn, el director general de TIRME, Rafael Guinea, va agrair l’esforç i la confiança de tots els col·laboradors en aquest projecte, i va explicar breument els detalls del projecte destacant que «és temps de cooperar i superar l’individualisme. És treballant entre gent i organitzacions diferents com sorgeixen la creativitat i la innovació necessàries per a la transformació cap a una veritable economia circular, FINHAVA és passar del discurs l’acció».
Durant l’acte de presentació de la plataforma, s’han projectat diversos vídeos amb exemples reals de la informació que el turista rebrà activant un codi QR sobre els aliments que consumeix. La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, Aurora Ribot, i el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, han assistit a l’acte, conjuntament amb representants de totes les empreses del sector hoteler, primari i tecnològic que estan implicades en el projecte FINHAVA.